calçots a girona

Què són els calçots i com menjar-los

Des de mitjans novembre i fins a abril es viu a Catalunya la temporada de calçots, un dels plats més típics de la gastronomia d’aquesta regió. Els calçots són una espècie de ceba de forma allargada que és conreada sota terra, perquè es mantinguin tapades mentre creixen.

D’acord amb la creença popular, els calçots van ser descoberts per casualitat per pagesos catalans, els qui els van cuinar al foc i els van menjar acompanyats per una salsa a base de tomàquets, alls, nyores, ametlles, avellanes, oli d’oliva arbequina i altres ingredients.

La textura tendra i sabor dolç dels calçots, potenciat per la salsa romesco, van fer que aquest plat es convertís en un dels preferits dels catalans, avui se li prepara en molts llocs i se’ls considera una veritable delícia culinària.

La cocció tradicional es fa amb un foc fort i els calçots es col·loquen sobre una graella perquè es coguin fins que la seva capa més exterior es carbonitzi, després es retiren del foc i es deixen reposar per uns 25 o 30 minuts embolicats en paper absorvent, encara que tradicionalment s’utilitza paper de periòdic.

La millor forma per a menjar els calçots és amb les mans, per això es deixen reposar perquè estiguin a una bona temperatura al moment de menjar-los. El procés és bastant senzill: s’agafa el calçot i es lleva la capa externa, la qual s’ha carbonitzat, queda una ceba molt tendra i sucosa, aquesta es mulla en la salsa i després s’emporta a la boca, de ser possible es menja en un sol mos.